Kontakt webmaster@haftet.se

Var streetsmart på nätet

Det blir allt som oftast billigare att handla på nätet. Men det finns givetvis fällor även här, som id-kapningar och andra bedrägerier. Hur skyddar du dig mot sådant? Plus hur kommer du undan extra billigt? Här kommer tips och tricks för streetsmartness – på nätet.

betala-ra%cc%88kningSom sagt är det många som ser till att handla på nätet i stället för i fysiska butiker. Dels för att det på flera sätt är enklare, inte minst om en inte bor i en stad. Men dessutom är det oftast billigare när en shoppar online gentemot när man köper varan i en butik på stan. Dock är det viktigt att vara lite streetsmart även på nätet.

Id-kapningarna ökar i rekordartat

I Svenska Dagbladet skrivs det att id-kapningarna i Sverige ökar, och det med en rätt så dramatisk takt. Det gör det extra viktigt att vara försiktig kring var en handlar och inte lämna ut kreditkortsuppgifter var som helst. Men trots alla försiktighetsåtgärder är det ibland så att även större e-handelsföretag som känns säkra – hackas. Det kan göra så att kreditkortsuppgifter kommer i fel händer. Det du själv kan göra är att låsa kreditkortet med en internetspärr för obehöriga, något som Polisens Nationella bedrägericentrum (NBC) rekommenderar alla att göra.

Andra tips som ges i samma artikel med avseende på säkerhet på nätet i samband med internetshopping är att:

  • Kolla så att sajten du handlar från använder en 3d secure för säkra kortbetalningar, något som visas på webbläsaren med en liten hänglåssymbol. Betala annars med faktura.
  • Undvik gärna kreditfällan, betala direkt och om du inte har råd – vänta lite tills du har det eller avstå från köpet helt. Ta inte risken att fastna i en dyr kreditfälla.
  • Betala fakturan med ett engångsbelopp, dela inte upp det i olika etapper. Det kan nämligen bli väldigt höga summor om man väljer att delbetala alla sina fakturor.
  • Kolla gärna upp rabatter och koder, finns på bland annat Fyndtorget
  • Handla inte för mer än vad du har råd med, det gör shoppingen till något jobbig i stället för något roligt

Var vaksam på nätet

ekonomi-pengar-kreditNär det kommer till handel på nätet av andra privatpersoner gäller det vidare att aldrig betala i förskott, även om denna person begär det av dig. Och var extra vaksam som din motpart är stressande och pushande när det kommer till att slutföra affären. Var medveten om att postförskott är synnerligen osäkert, eftersom du sällan har full koll på paketets innehåll innan du faktiskt betalar för det. Öppna alltså gärna paketet redan på uthämtningsstället, om du ändå får för dig att köpa via postförskott.

Reafynden som görs lite extra bra på nätet är enligt Göteborgs-Posten bland annat elektronik, möbler, kläder och skor samt sport. Den rean som växer allra mest i Sverige är förmodligen den amerikanskhärstammande Black Friday-rean dagen efter Thanksgivning.