Kontakt webmaster@haftet.se

Sveriges största gallerior

Gallerian är en företeelse som är nästan lika kritiserad som den är uppskattad. Det är svårt att hitta en bättre shoppingupplevelse, om man är ute efter det, än i en galleria.

Det är inte ovanligt att en galleria bjuder på mervärden av olika slag. Utomlands finns det gallerior med tivolin, eller med ett genomgående tema. Både i Qatar och i Tokyo finns det gallerior som är inredda i italiensk renässansstil. Mall of America i Minneapolis omfattar förutom 230 000 kvadratmeter butiksyta även en hockeyrink och ett vattenland, skriver Fastighetsvärlden. Och ett nöjesfält, då. Så ser det inte riktigt ut i Sverige, åtminstone inte ännu. Med tanke på den galleriaboom vi sett de senaste åren skulle det dock inte förvåna om arbetet snart inleddes för att skapa en galleria med något extra. Än så länge ser det dock ut så här i vårt avlånga land.Mall of Scandinavia i Solna

Mall of Scandinavia, Solna

Sveriges och Skandinaviens största galleria är också en av de nyaste. Mall of Scandinavia slog upp portarna 12 november 2015 och har sammanlagt 224 butiker, samt en biograf, på en yta av 101 000 kvadratmeter. Det är ungefär en sjättedel av ytan i världens största galleria, New South China Mall i Donguan i södra Kina.

Erikslund

Näst störst i Sverige, sett till ytan, är Erikslund väster om centrala Västerås. Denna galleria har 75 butiker, vilket inte är så mycket i dessa sammanhang, men det rymmer ett av de största IKEA-varuhusen i hela världen. Denna galleria öppnade 2011.

Täby Centrum

Tredjeplatsen på den här listan innehas av en av de äldsta galleriorna i landet. Täby centrum invigdes redan 1968, men har sedan dess byggs ut två gånger. Den senaste utbyggnaden gjordes 2015, och gallerian har nu en yta på 78 000 kvadratmeter och omfattar 260 butiker. Vill man ha ett stort utbud är det alltså till Täby man ska bege sig, inte till Solna eller Västerås.