Kontakt webmaster@haftet.se

Shoppa solkräm för att skydda huden

Sommaren är här och alla vill vistas ute i solen så fort den tittar fram. Men det gäller att skydda sig mot solens strålar för att inte bränna sig. Här får du veta mer om vad du ska tänka på när du ska vara ute i solen i sommar.

Solen är bra på många sätt, den ger oss D-vitamin och ljus och skänker mycket glädje. Men det är viktigt att återfukta huden och skydda den mot solen för att den ska må bra. Att sola är som så mycket annat, farligt om du gör det för mycket. Genom att sola åldras din hud snabbare, om du är oförsiktig kan du få brännskador och i värsta fall drabbas av hudcancer.

Olika typer av strålar från solen

Det finns olika strålar från solen som är bra att ha koll på. UVB-strålar gör att du blir solbränd, men kan göra att du blir bränd. UVA-strålarna tränger djupare in i huden och gör så att den åldras i förtid. Hur länge ska man vara ute i solen för att inte utsättas för onödigt mycket och för stark sol?

”Det beror på två saker. Hur känslig du är för solen och hur stark solen är. UV-index är ett mått på styrkan av de solstrålar som orsakar brännskador. De bästa tipsen är att ta pauser från solen när den är som starkast, mellan 11 och 15”, skriver Expressen i en artikel.

Så skyddar du din hud

Det är viktigt att använda solskydd när du vistas i solen. Välj att köpa en solkräm som skyddar både mot UVA och UVB strålar. Se till att stryka på ett rejält lager med solkräm och välj en solkräm som inte innehåller tveksamma ingredienser, d.v.s. en giftfri solkräm. Det bästa skyddet mot solen är kläder, en sval tröja och en hatt är perfekt för varma dagar. Tänk på att man får sol på sig även i skuggan och under kläderna. Sola försiktigt i sommar och låt inte barn under 1 år vistas i direkt solljus.